Friday, February 25, 2011

cara potong kuku ikut sunnah..

penah dengar yang lam Islam pun de pantang larang gk lam potong kuku..ha!!..potong kuku pom bkn sebarang k..byk yg perlu di ambil kira..dah t'maktub lam sunnah Rasul yg ptt di ikuti dan jd amalan harian kite sebagai muslimin dan muslimat..meh la nk kongc cikit sal potong kuku tue..di harap la kan..nati akan dapat jd amalan kite..xde sshnye nk dptkan pahala nie..ikut sunnah Nabi pom dpt pahala gk..xleh wt bsr2 or yg byk len tue..wt la kecik2 gnie dulu..saranan saya..:)..xsalahkan..??..

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;
Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
 Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.
 Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
 Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
 Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
 Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
 Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.
 Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.
 Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.
 Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.
 http://i2.squidoocdn.com/resize/squidoo_images/250/draft_lens8120531module69179381photo_1258474736sunnah-way-of-cutting-nails.jpg

No comments:

Post a Comment